Home
  |   Scheme electronice   |   Circuite audio   |   Diverse   |   Linkuri   |   Catalog   |   Manuale   |   Cărți   |      


Stație de amplificare școlară 20w

ELECTRONICA ARE CUVÂNTUL
(click pe imaginea de mai jos pentru a o vedea în format mare)

Stație de amplificare școlară 20w schema electronică


  Stația de amplificare școlară pe care v-o propunem oferă la ieșire o putere utilă de 20W, ceea ce permite conectarea a 45 de difuzoare de radioficare - câte 15 difuzoare pe fiecare din cele trei linii.

  Etajul final este de tip cvasicomplementar, cu două tranzistoare de putere de tipul ASZ15 sau EFT250. In circuitul emitoarelor sunt conectate rezistențe de limitare de 0,5 ohmi. Aceste rezistențe trebuie să asigure trecerea unui curent de până la 1A. Tranzistoarele finale sunt comandate de doua tranzistoare complementare de tipul AC180K si AC181K. Ele asigura o fazare corespunzătoare a semnalelor ce se aplică pe bazele tranzistoarelor finale, astfel încât acestea să funcționeze în contratimp. Reglarea regimului corect de funcționare a etajului final se face prin acționearea potențiometrelor semireglabile P5 si P4. Simetria celor doua tranzistoare finale se obține prin acționarea lui P4, astfel încât tensiunea față de masă pe borna + (plus) a condensatorului C14 sa fie de 20V. Curentul de repaus al etajului final, care trebuie sa fie de ordinul 30-40mA, se reglează cu ajutorul potențiometrului P5. Dioda D asigura stabilirea regimului de funționare a etajului final în funcție de variația tensiunii de alimentare. Poate fi folosită orice diodă cu siliciu sau, în lipsa acestia, joncțiunea bază-colector a unui tranzistor din seria BC. ( BC107, BC108, BC109, BC171 )

  Tranzistorul T5 comandă cele două tranzistoare de defazare (T6 si T7). Tranzistorul T4 funcționează în regim de amplificare și este prevăzut cu reacție negativă de curent (R20) și cu corecție fixă de ton (C11), care asigură o diminuare substanțială a amplificării pentru semnalele cu frecvența mai mare de 20kHz.

  Transformatorul TR asigură adaptarea dintre impedanța de ieșire, mică, a amplificatorului și impedanța celor trei linii de ieșire. Pentru transformator se vor utiliza tole E+I cu secțiunea de 10cm2. Bobina are 180+300 spire din sârmă CuEm ϕ 0,8mm. Secțiunea cu 180 de spire corespunde bornelor 1 și 2 din schemă, între bornele 2 si 3 fiind montată secțiunea cu 300 de spire.

  Stația de amplificare este prevăzută cu trei intrări simetrice de impedanță mare, care permit conectarea de picupuri, magnetofoane, aparate de radio și microfoane. Nivelul amplificării se reglează din potențiometrele P1-P3, separat pentru fiecare cale, ceea ce permite mixarea semnalelor provenind de la surse diferite. Sensibilitatea fiecărei intrări este de ordinul a 5mV.

  Montajul se poate realiza fie cu cablaj imprimat, fie prin execuția "clasică".

  Stația se alimentează de la o sursă stabilizată cu tensiunea de 40V, care să asigure un curent de până la 2A.

  Pe panoul frontal vor fi montate cele trei potențiometre, bornele de intrare (de tipul celor folosite la magnetofoane), cele cinci siguranțe, precum și un întrerupător "pornit-oprit" conectat în circuitul de rețea al redresorului care alimentează stația. Pe spatele amplificatorului vor fi montate bornele de linie (de ieșire).

  Ing. George Pintilie


  Articol apărut în Revista "Start spre Viitor" nr. 1, ianuarie 1980


© 2024 www.electronica.ro
Aveți întrebări, sugestii, observații referitoare la acest site? Contactați-ne