Pentru alimentarea aparaturii electronice portabile se folosesc din ce in ce mai mult acumulatoarele Ni-Cd. Din cauza folosirii in regim aleatoriu apar fenomene de scadere a capacitatii (memorare). In aceste situatii se indica incarcari si descarcari succesive cu un curent de 10% din capacitatea acumulatorului. Montajul descris mai jos realizeaza automat acest lucru.
Schema foloseste o sursa de tensiune de referinta, un comparator de tensiune (basculant), un releu care comuta rezistenta R pe incarcare sau descarcare acumulator si un contor de timp pentru faza de descarcare. Schema de principiu este realizata cu integratul 723. Reglajul dispozitivului se face din Rt1 si Rt2 pe rand pentru a se obtine tensiunile de aclansare/alimentare a releului la 1,1V 0mV si 1,45V 10mV tensiune la bornele acumulatorului. Pentru acumulatoarele vechi sau capacitate mica se poate mari "pragul sus" la 1,5V. Filtrul de retea va trebui sa diminueze parazitii din retea in asa fel ca acestia sa nu perturbe tensiunea continua la acumulator cu mai mult de 10mV. Rezistenta R este pusa pe soclu pentru a putea fi schimbata functie de tipul acumulatorului (capacitate) sau necesitatea de a se lucra cu curenti mici la incarcare/descarcare (acumulatoare vechi). Valoarea ei poate fi calculata: 1,2V=R*Iinc/desc.
Capacitatea finala a acumulatorului se apreciaza cu ajutorul contorului de timp si a curentului prin rezistenta R.
Montajul se executa ingrijit, cu lipituri solide si izolatie de calitate. Piesele se aleg de calitate (intrerupator de retea, socluri sigurante, sigurante calibrate, condensatorii din filtru retea, releu). Filtrul de retea va fi complet inchis intr-o cutie metalica separata. Transformatorul se dimensioneaza cu densitate de 2A/mm2 sectiune sarma. Intregul montaj se monteaza solid intr-o cutie metalica. Cordonul de alimentare va avea stecher tip shuco folosindu-ne impamantarea de protectie a retelei. Acumulatorul se fixeaza pe cutie in exterior, cu ajutorul unei monturi de plastic cu arc de presare asemanator radioreceptoarelor portabile. Alaturi se monteaza LED-urile, sigurantele, soclul rezistentei R, afisajul contorului, intrerupatorul retelei.
Se atrage atentia ca orice supracurent, supratensiune sau supraincalzire anormala a pieselor trebuie sa duca in mod obligatoriu la deconectarea de la retea (ardere sigurante). Dispozitivul va trebui sa functioneze continuu sute de ore fara oprire si supraveghere speciala.
ing. Negrea St. (mai 1996)
.