Home
  |   Scheme electronice   |   Circuite audio   |   Diverse   |   Linkuri   |   Catalog   |   Manuale   |      

Compresor de dinamica
 

Compresor de dinamica - Schema electronicaPerformantele acestui compresor, masurate cu osciloscopul, demonstreaza ca la o crestere a semnalului de intrare de la 40mVvv la 10Vvv adica de 250 ori (48dB) semnalul de iesire creste doar de la 2,4Vvv la 2,8Vv adica cu 18% (1.5dB).

Montajul este echipat cu cinci tranzistoare NPN de tip BC107 (sau BC109, BC170, BC171, ori BC173 care are zgomot redus) si cu doua diode 1N4148 (sau 1N914).

Tranzistorul T5 indeplineste rolul de atenuator variabil comandat in functie de nivelul semnalului de iesire.
Tranzistoarele T1 si T2 sunt montate ca amplificatoare de audiofrecventa prevazute cu reactie negativa pentru obtinerea unei inalte fidelitati.

Tranzistoarele T3 si T4 impreuna cu diodele D1 si D2 constituie grupul de comanda a compresiei.
Compresia dinamicii se realizeaza in felul urmator: La semnale mari de intrare tranzistorul T5 primeste in baza o tensiune de polarizare mare care deschide tranzistorul si face ca rezistenta emitor-colector a acestuia sa fie mica, fapt ce realizeaza o atenuare a semnalului aplicat tranzistorului T1 si in final o reducere a amplificarii.
La semnale mici, atenuatorul format din tranzistorul T5 prezinta o rezistenta mare fata de masa fapt ce determina un nivel mare al amplificarii, respectiv o tensiune de iesire mai mare realizandu-se astfel efectul de compresie.

Diodele D1 si D2 montate in schema de detectie cu dublare a tensiunii, determina o sensibilitate ridicata reglajului compresiei, iar grupul RC format din rezistenta de 10K si condensatorul de 100uF care prezinta o constanta de timp de 1s, realizeaza intarzierea necesara unei bune functionari a dispozitivului pentru o dinamica normala a vorbirii.


Copyright © 2022 www.electronica.ro Toate drepturile rezervate.
Aveti intrebari, sugestii, observatii referitoare la acest site? Contactati-ne!